Základní info
Minulé ročníky
Pivní info
Přístupy 2011
© MD 2002 | 1.09
© YF-YP 2009 | 1.10
Kontakt: dejf.r@centrum.cz
|
ROZDĚLENÍ PIVA
a) rozdělení, vlastnosti piva
b) balení piva
c) vady piva
Pivo rozdělujeme podle různých hledisek:
- Barva piva
ovlivněna druhem sladu
- Světlá piva se vyrábějí z tzv. plzeňského sladu sušeného při teplotě 80 - 82°C
- Tmavá piva jsou z tzv. bavorských sladů pražených při teplotě 105°C. Vlivem vyšší teploty sladový cukr karamelizuje a ovlivňuje tak vůni i chuť tmavých piv.
- Stupňovitost piva
značí přibližný obsah extraktivních látek v mladině. Stupně neoznačují procento alkoholu, to je například u 12° světlého piva cca 4% a u 12° tmavého piva cca 3%.
- Výčepní piva - 7°, 8°, 10°
- Ležáky - 11°, 12°
- Speciální piva - 13°, 14°, 16°, 18°, 19°
- Dietní piva a nízkoalkoholické pivo Pito
- Kvasnicové pivo
dodává se pouze v sudech, má vyšší pěnivost a říz. Vyrábí se přidáním až 3% rozkvašeného piva ve stádiu bílých kroužků do již hotového piva před stáčením. V pivním sklepě se nechá 2 až 3 týdny uležet a teprve potom se může čepovat. Lehký zákal při čepování není na závadu.
Balení piva má několik variant:
- stáčení piva do sudů
- stáčení piva do lahví z tmavého skla, protože světlo pivu škodí
- transport a skladování v pivních tancích
- balení piva do plechovek a soudků
Pivo má být skladováno v temnu při teplotě 8 - 9°.
Důležité vlastnosti piva jsou:
- Pěnivost - výška pěny 4 cm, pěna má být kompaktní a má vydržet 3 minuty
- Čirost - výjimkou je kvasnicové pivo
- Barva, chuť a vůně
- světlá piva - chuť čistá sladová, slabě až silně nahořklá bez karamelové příchuti
- tmavá piva - chuť nasládlá, karamelová, chmelově nahořklá
- speciální piva - chuť plnější a výraznější
Pivo má omezenou trvanlivost, nepříznivé podmínky při výrobě, transportu, skladování či prodeji způsobují vady piva:
- zákal kvasničný - příčinou bývají divoké kvasinky, pivo je neprodejné
- zákal chladový - obvykle způsoben dlouhodobým transportem nebo skladováním při nízkých teplotách, obvykle se ztrácí zvýší-li se teplota piva na 10°C
- hořká nebo kvasničná chuť
- nízký obsah oxidu uhličitého
Trvanlivost piva se zvyšuje průtokovou pasterací. Záruční lhůty začínají běžet dnem vyskladnění a bývají následující:
- pivo sudové výčepní - 14 dnů
- pivo sudové ležák a speciál - 21 dnů
- pivo lahvové do 10° - 7 dnů
- ostatní lahvová piva - 10 dnů
- pasterovaná lahvová piva - 21 dnů
- speciální piva - 30 dnů
|