Pullitr piva - Lachoutka
Základní info

Minulé ročníky

Pivní info


Přístupy 2011

© MD 2002 | 1.09
© YF-YP 2009 | 1.10
Kontakt: dejf.r@centrum.cz
Pivní Tácky (H) ROZDĚLENÍ PIVA

a) rozdělení, vlastnosti piva
b) balení piva
c) vady piva

    Pivo rozdělujeme podle různých hledisek:
  • Barva piva
    ovlivněna druhem sladu
    • Světlá piva se vyrábějí z tzv. plzeňského sladu sušeného při teplotě 80 - 82°C
    • Tmavá piva jsou z tzv. bavorských sladů pražených při teplotě 105°C. Vlivem vyšší teploty sladový cukr karamelizuje a ovlivňuje tak vůni i chuť tmavých piv.
  • Stupňovitost piva
    značí přibližný obsah extraktivních látek v mladině. Stupně neoznačují procento alkoholu, to je například u 12° světlého piva cca 4% a u 12° tmavého piva cca 3%.
    • Výčepní piva - 7°, 8°, 10°
    • Ležáky - 11°, 12°
    • Speciální piva - 13°, 14°, 16°, 18°, 19°
    • Dietní piva a nízkoalkoholické pivo Pito
  • Kvasnicové pivo
    dodává se pouze v sudech, má vyšší pěnivost a říz. Vyrábí se přidáním až 3% rozkvašeného piva ve stádiu bílých kroužků do již hotového piva před stáčením. V pivním sklepě se nechá 2 až 3 týdny uležet a teprve potom se může čepovat. Lehký zákal při čepování není na závadu.
    Balení piva má několik variant:
  • stáčení piva do sudů
  • stáčení piva do lahví z tmavého skla, protože světlo pivu škodí
  • transport a skladování v pivních tancích
  • balení piva do plechovek a soudků
Pivo má být skladováno v temnu při teplotě 8 - 9°.

    Důležité vlastnosti piva jsou:
  • Pěnivost - výška pěny 4 cm, pěna má být kompaktní a má vydržet 3 minuty
  • Čirost - výjimkou je kvasnicové pivo
  • Barva, chuť a vůně
    • světlá piva - chuť čistá sladová, slabě až silně nahořklá bez karamelové příchuti
    • tmavá piva - chuť nasládlá, karamelová, chmelově nahořklá
    • speciální piva - chuť plnější a výraznější
Pivo má omezenou trvanlivost, nepříznivé podmínky při výrobě, transportu, skladování či prodeji způsobují vady piva:
  • zákal kvasničný - příčinou bývají divoké kvasinky, pivo je neprodejné
  • zákal chladový - obvykle způsoben dlouhodobým transportem nebo skladováním při nízkých teplotách, obvykle se ztrácí zvýší-li se teplota piva na 10°C
  • hořká nebo kvasničná chuť
  • nízký obsah oxidu uhličitého
Trvanlivost piva se zvyšuje průtokovou pasterací. Záruční lhůty začínají běžet dnem vyskladnění a bývají následující:
  • pivo sudové výčepní - 14 dnů
  • pivo sudové ležák a speciál - 21 dnů
  • pivo lahvové do 10° - 7 dnů
  • ostatní lahvová piva - 10 dnů
  • pasterovaná lahvová piva - 21 dnů
  • speciální piva - 30 dnů

Pivní Tácky (L)